زیرسازی آسفالت
برای اجرای آسفالت کاری روی سطوح مختلف جاده و خیابان، پشت بام و سایر سطوح باید شرایط سطح مورد نظر از لحاظ استاندارهای مشخص کاملا بررسی شود. در غیراینصورت اگر آسفالت روی سطحی نامناسب اجرا شود باعث ایجاد ترک شده و ممکن است پس از مدتی جابجایی آسفالت و نشست نیز اتفاق بیفتد. بنابراین ضروری است که پیش از اجرا، بستر مورد نظر از هر لحاظ کاملا بررسی شده و با توجه به نیازهای موجود و کاربرد محوطه مورد نظر،عملیات زیر سازی آسفالت به نحو مطلوب توسط متخصصین باتجربه و کاربلد انجام شود. بنابراین یکی از اصلی ترین مراحل اجرای آسفالت کاری زیرسازی سطح مورد نظر بوده که یک امر مهم در راهسازی و جاده سازی محسوب می شود و به معنی آماده کردن بستر مورد نظر برای آسفالت کاری می باشد. مواد اولیه مورد نیاز جهت اجرای زیر سازی آسفالت، ترکیبی از سنگدانه و سیمان و آهک و مصالح دیگر بوده و تجهیزات و ماشین آلات مورد استفاده در مرحله زیر سازی نیز شامل گریدر و غلتک می باشد.
مراحل زیرسازی آسفالت :
1- لایه اساس
در این مرحله از اجرای عملیات زیر سازی، مصالح سنگی به وسیله گریدر و با ضخامت تعیین شده روی سطح مورد نظر پخش می شوند. میزان ضخامت لایه بیس حداکثر 15 الی 20 سانتی متر است. بعد از پخش جهت مرطوب کردن و آماده سازی مصالح برای کوبیدن از ماشین آب پاش استفاده می شود. فشردگی و تراکم بیس نیز توسط غلتک های فلزی و لرزشی انجام می شود و میزان تراکم استاندارد حدود 95 درصد می باشد. عملیات پخش آسفالت اصلی روی لایه اساس صورت می پذیرد و به همین خاطر از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
2- لایه زیر اساس
این مرحله از زیر سازی شامل پخش مخلوطی از مصالح معدنی می باشد که با استفاده از گریدر انجام می شود و مانند مرحله قبل آب پاشی روی مصالح صورت می گیرد تا رطوبت مورد نیاز تامین شده و مواد برای کوبیدن آماده شوند. عملیات فشرده سازی توسط غلتک های آهنی انجام شده و میزان اصولی تراکم در این مرحله نیز 90 درصد می باشد. همچنین توجه داشته باشید که دانه بندی سنگدانه های مخلوط اسفالتی نباید خیلی درشت باشد زیرا تراکم و کوبیدن آنها به خوبی صورت نمی پذیرد.
3- لایه ساب گرید
این لایه همان سطح خاکی و مورد نظر برای اجرای اسفالت کاری بوده که لایه های اساس، زیراساس و آسفالت اصلی روی آن قرار می گیرند.
4- لایه راکفیل
در این مرحله، زیر سازی سطح مورد نظر با استفاده از مصالح سنگی درشت به نام قلوه سنگ انجام می شود و پهن کردن و کوبیدن آن نیز توسط غلطک های آهنی صورت می گیرد. قلوه بتن نیز نوع دیگری از مصالح سنگی می باشد که استحکام و مقاومت بالایی دارد و با توجه به شرایط و کاربرد سطح مورد نظر می توان از آن استفاده کرد.
5- بستر تقویتی
با توجه به نیاز سطح کار و شرایط موجود برای اجرای آسفالت کاری می توان سطح مورد نظر را تقویت کرد. این کار با استفاده از شفته آهک و ترکیبی از مواد دیگر صورت می پذیرد و موجب تقویت و استحکام خاک شده و از رویش مجدد گیاهان نیز جلوگیری می شود.
6- بستر طبیعی
همان طور که از نام آن پیداست به سطح خاکی و اولین سطح از جاده یا محوطه مورد نظرگفته می شود که فاقد لایه بوده و ممکن است خاک نباتی یا هرنوع خاک دیگری باشد. سطح اولیه باید با استفاده از گریدر و غلتک آماده شده و به تراکم موردنظر برسد.
جهت انجام زیرسازی با در نظر گرفتن یکسری شرایط و استانداردها در برخی محوطه ها نیاز به خاک ریزی و در برخی دیگر نیاز به خاک برداری است تا پستی و بلندی های موجود رفع شده و سطحی هموار ایجاد شود. توجه داشته باشید که حتی اگر اجرای آسفالت کاری به صورت عالی انجام شود اما مرحله زیرسازی به درستی و اصولی انجام نشده باشد نتیجه مطلوب و کارایی مورد انتظار از پروژه به حاصل نخواهد شد و ممکن است سطح کار پس از پایان آسفالت کاری به دلیل عدم استحکام کافی دچار ترک یا فرورفتگی شده و ماندگاری کمی داشته باشد.
همچنین آسفالت کاری باید در شرایط هوایی مناسب انجام شود. روزهای سرد و بارانی برای اجرای عملیات آسفالت کاری مناسب نمی باشد.
علاوه بر آن اگر محوطه مورد نظر از قبل آسفالت شده باشد برای آسفالت کاری مجدد، سطح باید کاملا تمیز و خشک شود تا آسفالت جدید به خوبی به آن بچسبد. مقاومت و استحکام بستر مورد نظر نیز از موارد مهم بوده که باید توسط پیمانکار مورد بررسی قرار گیرد.
خاک برداری پیش از اجرای آسفالت
در صورتی که خاک محوطه مورد نظر نرم باشد ضروری است پیش از اجرای آسفالت کاری عملیات خاکبرداری صورت گیرد و با توجه به میزان خاک محوطه وکیفبت آن حدود 20 تا 60 سانتی متر باید از سطح آن برداشته می شود. قبل از شروع عملیلت خاک برداری باید تعداد نیروها و تجهیزات مورد نیاز برای خاک برداری و حمل و نقل نخاله های موجود دقیقا مشخص شود که با توجه به متراژ سطح و مقدار خاک موجود می تواند یکی از مراحل مشکل و پرهزینه باشد.
خاک ریزی پیش از اجرای آسفالت
بعد از انجام خاکبرداری سطح مورد نظر، باید سطح جدید را با توجه به کاربرد آن و با در نظر گرفتن استانداردهای تعیین شده توسط دستگاه نظارت، با استفاده از لایه ای شن یا خاک پوشاند سپس آن را آبپاشی کرد و کوبید. انجام تمام این مراحل نیاز به اصول و محاسبات دقیق و ماشین آلات و تجهیزات به روز دارد تا نتیجه ای خوب و مطلوب از کار به دست بیاید.
اجرای آسفالت کاری می تواند به صورت چند لایه باشد که لایه های زیرین حکم زیر سازی را دارند. آسفالتی که جهت زیرسازی استفاده می شود آسفالت بیندر یا آستر نام دارد که روی سطح مورد نظر پخش و کوبیده شده و سپس لایه آسفالت اصلی روی آن اجرا می شود.
توجه داشته باشید که نوع زیرسازی آسفالت و روش اجرای آن در سطوح مختلف و با توجه به کاربرد محوطه مورد نظر می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال زیرسازی آسفالت در جاده های برون شهری با اجرای اسفالت در یک کوچه بدون ترافیک و کم تردد فرق دارد و نوع زیرسازی و اصول کلی آسفالت کاری آن نیز متفاوت می باشد.
زیرسازی یکی از اصول مهم در پروژه های جاده ای و راهسازی محسوب می شود و شرکت راه سازا با دارا بودن افراد متخصص و ماهر و داشتن اطلاعات کافی و دانش به روز در این زمینه آماده خدمت رسانی با بالاترین کیفیت به هموطنان عزیز می باشد. همچنین هزینه زیرسازی اسفالت با توجه به کیفیت مصالح به کار رفته و نوع و تعداد تجهیزات مورد استفاده در پروژه متفاوت می باشد. شرکت راه سازا همواره سعی دارد خدمات خود را با بهترین کیفیت و قیمتی مناسب در اختیار مشتریان عزیز قرار دهد و حتی الامکان از هزینه های جانبی پروژه کم کرده تا هزینه اضافی به مشتریان گرامی تحمیل نشود. جهت کسب اطلاعات و راهنمایی های مفید در زمینه اجرای آسفالت کاری و همچنین استعلام قیمت زیرسازی آسفالت با متخصصان راه سازا در ارتباط باشید.