زیرسازی آسفالت در تهران
جهت اجرای آسفالت نیاز به سطحی داریم که از هرلحاظ استانداردهای لازم را دارا باشد تا در پایان کار ترک خوردگی، نشست یا جابجایی اتفاق نیفتد. بنابراین اگر سطح مورد نظر فاقد شرایط و استانداردهای لازم بود ضروری است که پیش از آسفالت کاری، زیرسازی انجام شود و سپس آسفالت روی آن اجرا شود.
متخصصین راه سازا با تکیه بر دانش و علم خود و استفاده از تجهیزات پیشرفته عملیات زیر سازی آسفالت را به بهترین شکل پیاده سازی کرده و بستر کار را جهت اجرای آسفالت آماده می کنند. جهت مشاوره و بازدید از محل توسط کارشناسان راه سازا با شماره زیر تماس حاصل فرمایید. کارشناسان ما در اولین فرصت حضور یافته و شما را راهنمایی خواهند کرد.
زیر سازی جاده چیست ؟
عملیات آسفالت کاری ممکن است به صورت چند لایه انجام شود که لایه های زیرین حکم زیر سازی را دارند. به این لایه از آسفالت، آسفالت آستر یا بیندر گفته می شود که پس از پخش و کوبیدن آن، آسفالت اصلی اجرا میشود. زیر سازی جاده ها و معابر یکی از بخش های مهم جاده سازی و محوطه سازی محسوب می شود که قبل از اجرای آسفالت باید به صورت کاملا اصولی و استاندارد توسط افراد مجرب و متخصص صورت پذیرد. زیر سازی آسفالت نیز مانند سایر مراحل آسفالت کاری نیاز به استفاده از تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته دارد تا بتوان عملیات را به بهترین شکل اجرا نمود. در زیر سازی آسفالت از گریدر و غلتک استفاده می شود و متریال آن نیز شامل قلوه سنگ و سیمان و آهک می باشد.
لایه های زیرسازی آسفالت
زیر سازی جاده ها و معابر در چندین لایه صورت می پذیرد که در ادامه به توضیح مراحل زیرسازی آسفالت به طور مختصر می پردازیم.
لایه اساس
در لایه اساس که لایه بالایی محسوب می شود و پخش آسفالت اصلی روی آن انجام می شود پخش مصالح سنگی بیس با ضخامت معین ( 15-20 سانتیمتر) توسط گریدرصورت می گیرد. پس از آن با ماشین آبپاش مصالح را مرطوب کرده تا برای کوبیدن آماده شوند. عمل کوبیدن نیز توسط غلتک های آهنی مخصوص انجام می شود.
لایه زیر اساس
عملیات زیر سازی لایه زیر اساس با بهره گیری از مصالح مخلوط معدنی و پخش آن توسط گریدر صورت می گیرد. سپس ماشین آب پاش رطوبت مورد نیاز مصالح را تامین کرده و پس از آن عملیات تراکم و کوبیدن توسط غلطک های آهنی انجام خواهد شد.
لایه ساب گرید
لایه ساب گرید همان سطح خاکی بستر مورد نظر بوده که لایه های زیراساس و اساس و آسفالت اصلی روی این لایه انجام می شود.
لایه راکفیل
در این مرحله از زیر سازی از مصالح سنگی درشت که مقاومت بالایی دارند به نام قلوه سنگ یا قلوه بتن استفاده می شود که عملیات پخش آن روی سطح مورد نظر توسط گریدر و غلتک های آهنی صورت می گیرد.
بستر تقویتی
در صورت نیاز می توانیم قشر بستر را با استفاده از شفته آهک و مصالح دیگر تقویت کنیم که این کار موجب افزایش مقاومت خاک و جلوگیری از رویش مجدد گیاهان نیز می شود.
بستر طبیعی
بستر طبیعی همان سطح خاکی مورد نظر جهت عملیات زیرسازی بوده که فاقد لایه بوده و می تواند خاک نباتی یا هر نوع خاک دیگری باشد که تراکم و کوبیدن آن توسط گریدر و غلتک انجام می شود.
قابل ذکر است که اجرای آسفالت کاری و زیر سازی روی سطوح مختلف متفاوت می باشد. به طور مثال روش زیر سازی و مصالح به کار رفته در زیر سازی اتوبان با روش زیر سازی یک مسیر فرعی یا پیاده رو فرق دارد و نوع لایه های زیر سازی در هر یک از آن ها نیز متفاوت می باشد که در تعیین قیمت زیر سازی آسفالت تاثیر گذار هستند.