جزییات اجرای آسفالت
اجرای عملیات آسفالتکاری نیازمند دقت کافی در جزییات میباشد که اگر به طور صحیح و اصولی و طبق استانداردهای مخصوص صورت نگیرد نمیتوان انتظار نتیجه مطلوب را داشت و ممکن است آسفالت بعد از مدتی ترک خورده و در بعضی نقاط به صورت تکه ای جدا شود.علاوه بر نحوه اجرای آسفالتکاری استفاده از مواد اولیه خوب و مرغوب نیز نقشی اساسی در نتیجه کار دارد.همچنین ماشین آلات و تجهیزات مورد استفاده در پروژه نیز باید به روز و استاندارد باشد تا عملیات قیرپاشی و پخش آسفالت به خوبی انجام شود و آسفالت به صورت کامل به سطح بچسبد. در این مقاله میخواهیم شما را با مراحل و روش اجرای آسفالت کاری توسط شرکت راه سازا به طور مختصر آشنا کنیم.
1- آماده کردن و زیرسازی سطح خیابان
پیش از شروع عملیات حمل و پخش اسفالت با توجه به زمانبندی کار، سطح مورد نظر باید به خوبی از هرنظر آماده شود. در صورت اجرای آسفالت روی قشرهای شنی هر نوع شکستگی و ناهمواری و تمام پستی و بلندی های موجود روی سطح باید مرمت شده و در صورت اجرای آسفالت کاری روی پوشش های بتنی و آسفالتی نیز اصلاح و تعمیر قسمت های موجدار یا فتیله دار باید به شیوه ای مطلوب صورت پذیرد.
علاوه بر این موارد سطح مورد نظر باید عاری از هر نوع آلودگی و گل ولای و ماده خارجی باشد که این کار توسط جاروهای مکانیکی یا هوای فشرده قابل انجام می باشد. پس از اجرای مرحله زیرسازی نوبت قیرپاشی سطح یا اندود سطحی ( تک کت) می باشد.
جهت مشخص کردن دقیق عرض آسفالت، محور جاده و کنارههای طرفین آسفالت باید به دقت خطکشی و علامتگذاری شده و فاصله علامتها نیز طبق استانداردهای مخصوص تعیین می شود.
2- مرحله اندود نفوذی ( پریم کت )
پس از انجام مرحله زیرسازی، جهت پخش آسفالت روی سطح مورد نظر، اندود نفوذی صورت می گیرد که شامل پخش یک لایه قیر محلول با ویسکوزیته کم روی بستر جاده می باشد. قیر مایع به داخل منافذ مصالح و سنگدانهها نفوذ کرده و علاوه بر استحکام مصالح سنگی و ایجاد سطحی یکنواخت باعث چسبندگی بیشتر آسفالت به مصالح زیرین خود نیز می شود.
توجه داشته باشید که میزان نفوذ قیر به داخل منافذ به ویسکوزیته آن ( مقاومت در برابر جاری شدن ) و همینطور به دمای محیط بستگی دارد. بنابراین باید با توجه به نوع دانه بندی سطح موردنظر و ویسکوزیته قیر و فرآیند عمل آمدن آن، مناسبترین نوع قیر را انتخاب کرد.
روش اجرای اندود نفوذی
دستگاه نظارت با توجه به استانداردهای مشخص شده میزان قیر مصرفی را در هر مورد تعیین کرده و به اطلاع پیمانکار میرساند. دمای پخش قیر نیز باید طبق موازین و مشخصات فنی مندرج تعیین شود. زیرا معمولا دمای پخش قیر بیشتر از درجه اشتعال آن بوده و از همین رو باید دقت و توجه کافی اعمال شود تا شعله آتش به قیر نزدیک نشود.
دستگاه پخش قیر یا ماشین قیر پاش نیز مجهز به گرمکن بوده و دمای آن قابل تنظیم می باشد. پس از قیرپاشی و اندود نفوذی باید قشر آسفالت اجرا شود و روی سطح قیر پاشی شده نباید تردد و ترافیک صورت گیرد. در مواقع ضروری باید طبق دستور دستگاه نظارت روی سطح جاده با ماسه پوشانده شده و سپس عبور و مرور وسائل نقلیه صورت گیرد.
3- مرحله اندود سطحی ( تک کت )
در این مرحله از اجرای آسفالتکاری روی بستر آسفالتی یا بتنی لایه ای نازک از امولسیون قیری (مخلوطی از قیر و آب ) پخش شده که باعث چسبندگی آسفالت به مواد زیرین خود می شود. پیش از اجرای اندود سطحی نیز سطح مورد نظر باید از هر نوع آلودگی و مواد اضافی پاکسازی شود. همچنین میزان قیر پخش شده نیز بستگی به شرایط سطح کار دارد.
نکات ضروری هنگام پخش قیر در مرحله اندود سطحی :
- اگر قرار باشد به فاصله یک الی دو هفته دو یا چند قشر آسفالت روی سطح مورد نظر پخش شود، به شرطی که هوا گرم بوده و باران نباریده باشد با تایید دستگاه نظارت میتوان از پخش اندود سطحی خودداری کرد.
- همچنین اگر روی آسفالتی که تازه پخش شده باران ببارد یا بستر کار آلوده و دارای گل و لای باشد پیش از پخش امولسیون قیر باید ابتدا آن را با آب شیرین رقیق نموده و سپس اقدام به پخش آن روی سطح مورد نظر کرد.میزان پخش قیر در هر مرحله نیز باید طبق استاندارد و مشخصات فنی مخصوص و طبق نظر دستگاه نظارت صورت گیرد.
مشخصات دستگاه پخش قیر
- دستگاه باید طوری تنظیم شود که قیر را به میزان مشخص و به صورت یکنواخت روی سطح پخش نماید.
- دستگاه باید دارای سرعت سنج باشد تا بتوان روی مقدار پخش امولسیون قیری کنترل داشت.
- دستگاه باید مجهز به گرمکن بوده تا در صورت نیاز و مواقع ضروری بتوان با توجه به دمای هوا قیر را به دمای مناسب برای پخش رساند.
- مخازن نگهداری قیر باید پوشیده باشد تا قیر در مجاورت هوا قرار نگیرد و از آن در برابر سرما نیز محافظت به عمل آید.
- پس از انجام اندود سطحی، در همان روز پخش آسفالت باید صورت گیرد و در صورتی که دمای هوا کمتر از 10 درجه سلسیوس باشد پخش قیر باید با تایید دستگاه نظارت انجام شود.
4- مرحله پخش آسفالت
پس از انجام مراحل گفته شده و بررسی آمادگی سطح کار، پخش و کوبیدن آسفالت باید صورت پذیرد. قبل از اجرای فرایند پخش آسفالت، درجه حرارت پخش آسفالت، دمای محیط، دمای ترکیب آسفالتی و آماده بودن بستر کار باید توسط دستگاه نظارت بررسی و تایید شود و پیمانکار نیز بدون مجوز دستگاه نظارت اجازه پخش آسفالت را نخواهد داشت. به عنوان مثال در روزهای بارانی یا روی سطح آلوده و یخ زده امکان پخش آسفالت به هیچ عنوان وجود ندارد و باید زمانبندی کار طوری صورت گیرد که اجرای عملیات آسفالت کاری در فصول مناسبی از سال انجام شده و دمای اصولی سطح کار نیز نباید کمتر از 25 درجه سلسیوس باشد.
پخش آسفالت توسط دستگاهی به نام فینیشر و گریدر انجام می شود که در ادامه به طور مختصر به توضیح نحوه عملکرد آن ها می پردازیم.
پخش آسفالت با فینیشر
فینیشر باید طوری تنظیم شود تا ترکیبات آسفالتی را به طور کاملا یکپارچه در عرض، شیب و ضخامت مورد نظر پخش کند. همچنین تنظیمات اطوی فینیشر باید طوری باشد که در دمای معین قادر باشد بستری هموار و یکنواخت به وجود آورده و از ناهمواری و فتیله شدن آسفالت پیشگیری شود. ترجیح بر این است که دستگاه فینیشر دارای گرمکن نیز باشد تا در مواقع ضرورت بتوان از ان استفاده کرد. همچنین در برخی موارد خاص و جهت تنظیم دقیق تر سطح آسفالت پیمانکار می تواند از فینیشرهای تمام اتوماتیک نیز استفاده نماید.
علاوه بر موارد فوق فینیشر باید دارای کوبنده های ارتعاشی بوده و آسفالت را در لایه هایی با ضخامت و عرض های تعیین شده پخش کند.
پخش آسفالت با گریدر
عملیات تسطیح و رگلاژ یا ترمیم و بازسازی شیب عرض جاده را می توان توسط گریدر و پس از تایید دستگاه نظارت انجام داد. بدین منظور باید بستر کار در طول مورد نظر میخکوبی و ریسمانکشی شود و با در نظر گرفتن ارتفاعات ایجاد شده، آسفالت مورد نظر روی سطح قرار گرفته و گریدر بدون جابجایی و مانور اضافی اقدام به پخش آسفالت نماید. مجموعه راه سازا دارای رانندگانی مجرب در این زمینه بوده و این کار را بدون حرکات اضافی دستگاه به بهترین شکل انجام خواهند داد. پس از پخش آسفالت با استفاده از غلتکهای مخصوص، آسفالت را کوبیده تا سطحی یکنواخت ایجاد شود. ضخامت آسفالت نیز توسط استانداردهای مشخص تعیین می شود.
تیم راه سازا با بهرهگیری از افراد متخصص و باتجربه پس از اجرای عملیات به صورت حرفه ای، مشکلات و نواقص احتمالی به وجود آمده را به طور کامل رفع کرده و در صورت لزوم برای پخش آسفالت در نواحی محدود نیز با تایید دستگاه نظارت و با استفاده از وسایل دستی به اجرای پخش آسفالت می پردازد.
5- مرحله تراکم و کوبیدن آسفالت
کوبیدن و فشرده سازی آسفالت با استفاده از غلطک های مخصوص انجام شده که نوع و تعداد و وزن آنها با در نظر گرفتن مقدار آسفالت پخش شده، توسط دستگاه نظارت تعیین می شود. به صورت کلی تعداد غلتکها نباید کمتر از دو عدد بوده تا اجرای آسفالت کاری و عملیات فشرده سازی به نحو مطلوب انجام شود.
غلتک شامل انواع زیر می باشد :
- غلتک های فولادی سه چرخ
- غلتک های لاستیکی
- غلتک های لرزشی
- غلتک های دوچرخ یا سه چرخ
- غلتک های مختلط
نحوه ی فشرده سازی آسفالت
کوبیدن آسفالت باید بلافاصله پس از پخش آسفالت صورت پذیرد. توجه داشته باشید که دمای پخش باید به گونه ای باشد که آسفالت توانایی تحمل وزن و حرکات لرزشی غلتک را داشته و بر اثر سنگینی چرخ ها جابجا نشده و باعث ایجاد شیار در پایان کار نیز نشود و سطحی یکنواخت و هموار ساخته شود. به همین خاطر حرکت غلتکها و جلو عقب رفتن آنها باید به آرامی و با دقت کافی انجام شود.
در انتهای کار هم جهت محو آثار بجا مانده از غلتکزنی به عنوان مرحله کمکی، غلتکزنی مجدد توسط غلتکهای استاتیکی انجام می شود. توجه داشته باشید که این عمل بلافاصله پس از مرحله قبلی انجام می شود تا ترکیبات آسفالت هنوز سفت نشده و قادر به محو اثرات غلتک باشد.
از مواردی که پیمانکار باید به آن توجه کافی داشته باشد این است که در حین اجرای آسفالتکاری و پیش از پایان پخش و کوبیدن آسفالت از تردد وسایل نقلیه روی سطح آسفالت جلوگیری کند. عبور و مرور هنگامی می تواند صورت گیرد که آسفالت به اندازه کافی سرد و سفت شده باشد تا آثار چرخ لاستیک وسیله نقلیه روی آن برجا نماند. جهت مشاوره و راهنماییهای بیشتر در زمینه اجرای آسفالتکاری و اطلاع از قیمت آسفالت با کارشناسان راه سازا در ارتباط باشید.